Sunday, December 2, 2012

Bemutatkozás

Kedves idetévedt látogatók!

A barátnőmmel közel másfél éve boldog patkánytulajdonosok vagyunk, és úgy döntöttünk, hogy a fejleményeket, változásokat, képeket ezentúl publikus blog formájában is közzétesszük. Az első bejegyzésben röviden összefoglalom, hogy hogyan is alakult a korábbi időszak.

Összeköltözés, kispatkányok

2011-ben összeköltöztünk, majd nyár elején lehetőségünk volt egy laborból "feleslegessé vált" kispatkányokat elhozni. Annyit mindenképpen tudni kell róluk, hogy olyan patkányokat tenyésztenek, akiknek gyakorlatilag nincsen immunrendszere (ezek kopaszok is lesznek), viszont a született patkányok egy része számukra "selejt" lesz (szőrösek, és van némi immunrendszerük). Ez persze nem zavart minket, így két szőrös kislány boldog tulajai lettünk :) Ők lettek Csíkos és Pöttyös a hátukon lévő mintázat után elnevezve.




A patkányok felnőnek!

A (steril) laborban nem nagyon találkoztak emberrel, így elég félénkek voltak, de szépen lassan felengedtek és megszoktak minket:) Kis korukban nagyon sírtak és menekültek, ha meg akartuk fogni őket (vagy akár simogatni), így ezt nem is erőltettük, később se hagyták a fogdosást. Szépen ellaktak a ketrecükben, kirohangáltak ránk, elfogadták tőlünk az ételt.




Még az életterüket is növeltük, kaptak egy íróasztalt, amin mászkálhatnak (cipősdobozokból építettünk nekik várat). Később már egyáltalán nem kellett bezárni őket, nem estek/ugrottak le az asztlról (csak nagyon ritkán).


Betegség

2012 tavaszán Csíkoson egy kicsi daganatot vettünk észre, kerestünk egy jó orvost (a korábbiak vagy nem váltak be, vagy hosszabb szabadságra mentek), aki végül azt mondta, hogy ha nőne, vagy változna valami, akkor vigyük vissza műteni.

Mivel nekik nagyon gyenge az immunrendszerük úgy döntöttünk, hogy ameddig nem gátolja a daganat és vidám, addig nem terheljük a műtéttel. Jó pár hónapig nem is volt baj, megtanultak egy új "trükköt" is, akkor kaptak fincsit, ha felálltak a képen látható kaspóra :) Október végén sort kellett keríteni a műtétre, amit végül nem bírt ki a szervezete így Pöttyös egyedül maradt...

Pöttyös egyedül

A következő hetekben figyeltük Pöttyös minden mozdulatát (kicsit aggódtunk, mert egész életét a testvére mellett töltötte), de szerencsére úgy tűnt nem vált depresszióssá, velünk ugyanúgy viselkedett, mint korábban (sőt talán kissé közvetlenebb is lett), viszont sokkal többet feküdt a házban vagy a függőágyában. Kapott egy új többszintes "várat" is, amit gyorsan megkedvelt :)


Mint tudjuk egy patkány nem patkány, így november végén megérkezett Puszedli, a 5 hetes hölgyemény:) De ez már a következő bejegyzés tartalma lesz.

Szilárd