Thursday, February 28, 2013

Apróságok

Sziasztok!

Eltelt majdnem egy hónap a legutóbbi bejegyzés óta, így már változásokról is be tudok számolni! :) De haladjunk időrendben.

Puszedli

Puszedli egyre ragaszkodóbb, egyre kíváncsibb, egyre nagyobb területet hódít meg magának. A szoba padlóján először még menekült és bújt mindenhova, de szép lassan ott is egyre nagyobb biztonságban érzi magát, már kóstolgatja a papucsainkat, ha a szobában járunk :)




Később felfedeztünk egy kaki-lerakatot az asztal mögött/alatt, így kissé át kellett rendezni a helyet, de egyébként bevált, hogy éjszakára leengedjük, a drazsék is már mindig alom közelébe kerülnek (általában pont mellé, de ez van...) :)

Imád rajtunk rohangálni, és mostanra már teljesen félelem nélkül teszi: ha csak nyúlunk felé is képes rámászni a karunkra, mintha le se lehetne esni onnan. Pedig néha nem könnyű úgy mozogni, hogy ne legyen baj. RC-t sajna nem igazán szereti (pedig próbálkozunk azzal, hogy mást nem kap egy-két napig), a magkeverékből kiválogatja, ami ízlik neki, és várja, hogy kapjon valamit, amit szeret is :) Általában azért kap is persze. A tejfölt "lábujjhegyen" eszi, nagyon vigyáz, hogy a nyelvén kívül lehetőleg semmije ne érjen hozzá, ami néha igen fura pózokat eredményez :) Volt olyan, hogy a hátsó lábai már leértek a dobozról, de a feneke meg a farka még a doboz tetején voltak, de ezt sajna nem sikerült megörökíteni.



Régebben az ölünkben leginkább szaladgált, várta a finomságokat, de mostanában már képes elaludni is, vagy egyszerűen nyitott szemmel "transzba esni" a simogatásra. Hiába, öregszik ő is :)


Az új lakók

Még januárban jártam a kereskedésben, ahonnan Puszedlit is hoztuk. Akkor nem volt kispatkány, de elejtett az eladó egy mondatot, hogy még csak most teszik össze a leendő szülőket, amiből én kiszámoltam, hogy február 15-20. között valamikor érdemes lehet visszanéznem. Nem is tévedtem: hétfőn rákérdeztem, hogy lesznek-e és kiderült, hogy kedden kora délután kerülnek a boltba a 4 és fél hetes kicsik. Így fel kellett készülnünk, hogy másnap talán el is tudunk hozni két lányt. Puszedli kiköltözött a nagy ketrecből:


A kicsit egyből megszerette, negyed órával később már benn húzta a lóbőrt. Soha nem zárjuk be és éjszaka továbbra is lejárhat az asztalról, szóval van helye bőven :)

A kereskedésben végül volt is pont két leány, még kedden el is hoztuk mindkettejüket, így be is mutathatom Bogarat:

És Tücsköt:

Az első napon szépen felfedezték a ketrecet és az egyik olyan dobozt találták megfelelő búvóhelynek, amit Puszedli egyáltalán nem használt:


E fölött van a függőágy, ami Puszedli kedvenc alvóhelye volt. A kicsik nem használják alvásra, inkább félig letépték, és most függönyként funkcionál a dobozuk előtt. Végül a másik (sárga) dobozt is megkedvelték, váltogatják, hogy melyikük éppen hol alszik.


Tücsök igazi kis álomszuszék, elég furcsa pozíciókban képes a durmolásra :)


Ismerkedés

Tücsök és Bogár eleinte nagyon félénkek voltak. Az első napon még Bogár volt a bevállalósabb, ő mert először kinézni a ketrecből és ő mert először odajönni a kezünkhöz. Azóta változott a helyzet, most inkább Tücsök a merészebb, bár vannak napok, amikor Bogár túltesz rajta.

Szépen lassan haladunk előre, ha nem mozdulunk már ki mernek futni az ölünkbe, néha meg is lehet őket simogatni, de többnyire elég gyorsan eliszkolnak, ha nyúl feléjük egy kéz, vagy valami hirtelen mozdulatot teszünk. De kezdenek már megszokni minket, most már nem is mindig rohannak be a ketrecbe se, inkább még az ajtó előtt visszafordulnak :)

Ők szerencsére imádják a RC-t, már megettek ketten majdnem annyit, mint Puszedli két hónap alatt, szóval ránézésre szépen növekednek :) Kapnak persze mellé mindenféle finomságokat is.

Ismertetés

Puszedli december óta egyedül élt, így nem tudtuk mit fog szólni a kicsikhez. Lépésről lépésre haladunk az összeszoktatással: először odatettük a nagy ketrecet a kicsi mellé és figyeltük mi történik.


Puszedlit láthatóan zavarták a rácsok, próbálta elkapni a fiatalabbakat, néha fújt is rájuk. Ők persze próbáltak nyomulni, semmi félelem nem látszott rajtuk :)

Irány a kád

Esténként a kádban találkoztattuk őket hosszabb-rövidebb időre, hogy lássuk mi történik.



Puszedli először nem foglalkozott a kicsikkel, csak próbált menekülni az ismeretlen helyről, persze végül mindkettőnek osztott ki pofonokat. Tücsök és Bogár teljesen különbözően viselkedik vele, előbbi folyamatosan követi, mászik be alá, ismerkedik:


Bogárral viszont más a helyzet, őt nagyon meg szokta verni látszólag ok nélkül is, így nem is nagyon mer már közeledni, inkább a sarokban "lefagyva" gubbaszt és várja mi történik.



Valamennyi idő után azért megunja és megint próbálkozik szépen lassan, de eddig nem történt átütő változás közöttük,  bár sérülés nem volt, szóval annyira nem rossz a helyzet :)


A közeljövőben megpróbáljuk majd őket máshol is összeengedni (az ölünkben például), hátha történik előrelépés :) Remélhetőleg pár héten belül egy ketrecbe költözhetnek majd.

Szilárd