Sunday, February 3, 2013

Puszedli, az egyke

Sziasztok!

Régen került ki új bejegyzés, ennek legfőbb oka a lustaság volt, de most rászántam magam az írásra/képek szerkesztésére :)

Egyedüllét

Még december végén elkezdtünk keresgélni fiatal patkánylányok után, akik Puszedli mellé költözhetnének, de sajnos minden próbálkozás így vagy úgy kudarcba fulladt. Nem akartunk olyan helyről hozni, ami nem megbízható (korábban voltunk olyan kereskedésben, amit inkább nem is minősítenék), Szeged pedig nem az a nagy patkány-tenyésztő város.  Január elejére vártunk két kis jövevényt, de pont az ideköltözésük napján kiderült, hogy mégse lehetnek a mieink és már máséi sem... A kereskedésben, ahonnan Puszedli is jött, pedig addigra pont elfogytak a lányok.

Ha valaki tud 4-5 hetes lányokat megbízható helyről, akkor ne habozzon szólni, Puszedli is nagyon várja! :)




Felcseperedés

Az első hetekhez képest Puszedli már sokkal inkább viselkedik felnőtt patkányként (sokat alszik, éjjel aktív), és úgy tűnik már nagyon ragaszkodik hozzánk. :) Folyamatosan nyitva is tarhatjuk a ketrecét, ha nagyon hiányzunk neki, akkor a tetőn szokta ezt jelezni:


Nagyon okos kis patkány, a "kaspós" trükköt (fel kell mennie a kaspóra, hogy megkapja a jutalmat) már az első napon megtanulta, utána már szinte egyből felrohant rá, ha letettük az asztalra.


Meg akarjuk tanítani azt is, hogy a kaspón két lábra is álljon. Ez kicsivel lassabban megy, de nem adjuk fel :)

Ketrecbe "költözés"

Puszedli amióta csak egyedül van kijöhet a ketrecből az asztalon lévő dobozvárba. Ez nála úgy működött, hogy kint is lakott, és gyakorlatilag csak inni és a dolgát végezni járt be a ketrecbe, esetleg néha a függőágyban aludt. Az egyik dobozban papírból csinált fészket magának (mindig kapott papírt, amit imád összegyűjteni). Ezt persze időről időre le kellett cserélni.

Egyik nap feltűnt, hogy kissé szagosabb a kelleténél, pedig mindig tisztogatja magát (még a farkát is a tövétől a hegyéig szokta), úgy tűnt, hogy a pisilést is a fészekbe végzi, így az egy-két nap alatt teljesen átitatódott. Kapott oda is almot, de ez sem oldotta meg a problémát, így vissza kellett költöztetni a ketrecben lévő házba. Nem kapott papírt, amiből építhetne kinti fészket, és gondoltuk majd bezárjuk a ketrecbe, de erre már nem volt szükség: a következő reggel már a házából jött elő, magától is rájött, hogy ott kényelmesebb. :) Így a ketrec továbbra is nyitva maradt.

A ketrecbe kapott új dolgokat, két nagy vitaminos doboz formájában, amiket a rácshoz drótoztunk, de azóta se láttuk még, hogy érdeklődne irántuk.:) Ezeket még az új jövevényeknek szántuk, hogy minél több helyük legyen, ha magányra vágynának, de persze nem vesszük már ki.


Ragaszkodás

Kezd kialakulni Puszedli napirendje is, ami nem nagyon illeszkedik ahhoz, amit mi szeretnénk: főleg olyankor van ébren, amikor mi alszunk, vagy nem vagyunk otthon. :) De azért örömmel jön, ha ott vagyunk, kirohan az ölünkbe és jódarabig rajtunk is marad, főleg ha úgy érzi, hogy kaja is lehet a dologból. Szívesen felmászik a vállunkra és körbenéz, vagy játszik a ruhánkról lógó dolgokkal:

A simogatást reszeléssel és tisztogatással viszonozza, imádja végigmosdatni a kezeinket:


Mérés

Elkezdtük mérni a súlyát is, az első alkalmat még nyugodtan is viselte:)


Azóta a dolog kissé nehezebb lett, egy pillanatra sem akar egy helyben megmaradni, de azért mindig sikerül valahogy megmérni. 3 hónaposan 200 g körül van, reméljük szépen fog még növögetni. Rat Complete mindig van a táljaiban, de kap némi magkeveréket is, valamint minden nap valami zöldséget, hetente egyszer-kétszer extra fehérjét. Gyakran kap kevés főtt rizst is (sótlanul eszem, szóval ez nem probléma).

Felfedezés

Puszedli rájött, hogy az asztalon túl is van valami és nem tudjuk, hogy pontosan hogyan, de néha lejutott onnan (leugrani nem mer). Ilyenkor persze nem tudott visszamenni, és eléggé megrémült, el is bújt az asztal mögé, ahonnan ki-kilesett de nem nagyon mert előjönni.



Mivel bezárni nem akartuk, és azt sem akartuk, hogy éhezzen/szomjazzon lenn, ha órákra lekerülne, kapott egy "lépcsőt", amin nyugodtan mehet fel-le. Szétrágott azóta pár olyan dolgot, amikre nem gondoltunk, hogy el kellene pakolni, valamint kiderült, hogy az asztal mögött/alatt van egy "wc"-je és egy búvóhelye. Ezeket a gondokat megoldottuk (majd lesz más...), jelenleg így néz ki az építmény:


A lépcsőt általában csak éjszaka kapja meg, vagy ha látjuk, hogy nagyon aktív, ekkor a szoba ajtaja csukva van, így nem jut át a lakás más részeibe (ahol már több dolgot tudna szétrágni és vezetékekkel is találkozhatna). Kapott almot is egy cipősdoboz tetejébe, amit valamennyire használ is, de több különböző helyen találtam már kakit (például van valamennyi macskaalom egy zacskóban, na abban sokat látni, de ez nem gond:) ). Reméljük előbb-utóbb teljesen szobatisztává válik :)

Szilárd