Sunday, March 17, 2013

Változások

Sziasztok!

Legutóbb ott hagytam abba, hogy folyamatban van az összeszoktatás és Puszedli ismerkedik a kicsikkel egyelőre csak a kádban. Azóta persze sokat haladtak előre, először az ölünkben rohangálhattak együtt, ami a kicsiknek duplán újdonság volt, mert korábban nem nagyon mertek odajönni hozzánk.


Vidáman rohangáltak, eszegették az uborkát, ismerkedtek, így másnap már jöhetett is a következő lépés, egész délután együtt az asztalon, ahol egyébként Puszedlit tartottuk, de erre az időre mindent eltüntettünk, amit felismerhetne. Kaptak egy házat, némi kaját, egyáltalán nem bántották egymást, pár nap múlva elérkezettnek láttuk az időt az összeköltözéshez.

Összeköltözés

Amíg külön laktak a kicsiké lehetett a nagy ketrec, Puszedli pedig lakott a kicsiben, valamint az asztalon a dobozvárban és éjszakánként szabadon járhatott a szobában, a kicsik ketrecéhez nem tudott felmászni. Az összeköltözés úgy történt, hogy Puszedli is bekerült a nagy ketrecbe, amit viszont zárva tartottunk, mivel a kicsik még nem ismerték a terepet, így Puszedlinek az új lakótársak mellett a bezártsággal is meg kellett bírkóznia.

Az első próbálkozás sikeres is volt, másnap reggel már együtt találtuk őket a függőágyban :)


A három patkány több, mint egy

A korábbi patkányaink mind elég tiszták voltak, csak az alomba végezték a dolgukat, viszont a kicsik már nem ilyenek, ők aztán mindenhova képesek pisilni, valamint igen jelentős mennyiségű drazsét sikerül gyártaniuk, ami néhány változtatáshoz vezetett. Először is szinte naponta kell tisztítani/cserélni az almot :) Ráadásul a függőágy is pisiben ázik egész nap.


A házuk a ketrecben egy cipősdoboz volt, amin vágtunk egy ajtót, szerettek is benne lenni, de annál is jobbban szerettek a tetejére pisilni, amitől nyilván irdatlan büdös lett és szét is jött, szóval ezt is cserélni kellett valamire, ami ezt kibírja, így elkészült az "iglu":


Nem szerették meg egyből, a betett rongyokat is inkább kirángatták, de miután leszakították a függőágyukat azért csak beköltöztek és azóta már teljesen megszokták :)

Barátkozás

Bogár és Tücsök mostanra már velünk is sokkal barátságosabb. Ahogy várható volt, még mindig Tücsök a bátrabb, Bogár sokszor még nem mer megindulni, ha ott vagyunk foglalkozni velük. Inkább csak ha látja, hogy Puszedli, vagy Tücsök rajtunk rohangál, akkor indul be. Megfogni még kissé nehézkesebb őket, nem szeretik, és elmenekülnek, de azért jó sokszor elkapjuk őket, szokniuk kell ezt is :)Betegség

Egy héttel ezelőtt vettünk észre valami furcsát Puszedli viselkedésében: az asztalon álldogált éppen, amikor egycsercsak úgy tűnt, mintha lefagyott volna. Egy percig meg sem moccant, és nem is reagált semmilyen külső ingerre. Ezután úgy tűnt, hogy magához tért, de többször reszketni kezdett, ami fülrázással járt együtt. Ez utóbbiról azt találtam, hogy a nőstényeknél fordul elő, és a szexuális izgalommal függ össze. Lehet, hogy tényleg ilyesmiről volt szó, mert a következő percekben a kicsiknek és a mi kezünknek is többször beállt lordózisba (mellkas leszorítva, fenék felemelve: felhívás keringőre a nőstény részéről), amit korábban sosem tett. Az is feltűnt, hogy a fejét kissé jobbra fordítva tartja és az egyensúlya sem tökéletes.


Az orvossal hétfőig várnunk kellett, de azért elkezdtünk egy vitaminkúrát, ártani nem árthat alapon. A gyógyszertárban vettem lágy kapszulás B-vitamin komplexet. Ezt egy tűvel ki szoktam szúrni, és pár cseppet kinyomok belőle egy kis száraz kenyérre, amit aztán Puszedli szigorú felügyelet alatt (nehogy a többiek elvegyék tőle) el is fogyaszt szépen.

A doki, amikor meglátta Puszedlit, rögtön rávágta, hogy belsőfülgyulladása van. El is kezdtünk egy antibiotikum- és gyulladáscsökkentő-kúrát, ami sajnos egy hét alatt sem hozott eredményt. Úgy gondoljuk, és most már az orvos is hajlik erre, hogy valamilyen idegrendszeri problémáról lehet inkább szó, például egy enyhébb agyvérzésről. Azért bízunk benne, hogy Puszedli szépen lassan megtanul együttélni a problémával. Bár fogyott valamennyit, de remélhetőleg vissza fogja hízni, hiszen szépen eszik, mászkál, bunyózik és jókedvűnek látszik.Tömegnövelés

Ami az evést illeti, Tücsköt és Bogarat nem kellett félteni: eleinte 2 marék RC-t betermeltek minden nap, és ez a mérlegeléseknél meg is látszott rajtuk, hogy a hatalmas pocakjukról ne is beszéljünk.


Puszedli is kénytelen volt megszeretni ezt a tápot, miután zöldséget (uborka), egy kis fehérjét (főtt tojás, sajt, szárított hal) és némi finomságot (rizs, szotyi) leszámítva mást nem kapott ő sem. 


Az utóbbi időben rászoktunk a heti egyszeri tömegmérésre, ennek az eredménye látható a grafikonon: Tücsök és Bogár tömegben utolérték Puszedlit, pedig még csak 8 hetesek (Pusz majdnem 5 hónapos)! Nem is csoda, hogy Tücsök mostanában kezdi lenyomni az "öreglányt", valószínűleg hamarosan trónfosztásnak leszünk tanúi.


Átrendezett ketrec

Puszedli állapotára való tekintettel megpróbáltuk úgy rendezni a ketrecet/asztalt, hogy nehezebben essen le helyekről, illetve ne essen akkorát, ha mégis esne. Ezen kívül minden hely elérhetővé vált ugrás nélkül is. Új függőágyat is kaptak, ami jóval strapabíróbb és nagyobb, mint a korábbi, valamint könnyen levehető, ami a pisifoltok miatt igen hasznos tulajdonság lesz :)
Éjszakára egyelőre bezárva tartjuk őket (illetve ha hosszabb ideig nincsen itthon senki), főleg Puszedli miatt, nehogy olyankor essen le a padlóra, amikor nem vagyunk ott. Nincs is szabad lejárásuk a padlóra, de Tücsök már valamilyen módon néhányszor elindult felfedezőútra :)

Eszter és Szilárd