Tuesday, April 30, 2013

Élettérnövelés

Sziasztok!

Legutóbb ott hagytam abba, hogy Puszedli kissé lefogyott és reméljük, hogy visszahízik a betegségét megelőző súlyára. Hát sajnos először nem így alakult, naponta mértük a súlyát, ami egyre kevesebb lett, de végül megállt ez a folyamat (körülbelül 10%-át vesztette el a tömegének). Kaptak egy ideig minden nap rizst, illetve egyéb hízlaló ételeket is, a két kicsi eddigre persze jól le is hagyta Puszedlit :)





Mostanra vissza is szedte a súlyát, sőt kicsivel nehezebb is már, mint korábban volt. A mozgása is sokat fejlődött, bár még mindig el tud dőlni, illetve leesni innen-onnan, de vidáman rohangál és a kicsikkel való verekedésekben se esélytelen :) Persze ezek nem agresszív verekedések, teljes a béke a három lakó között, általában együtt is alszanak.


Puszedlivel kapcsolatban elég aggasztó volt egy nagy (több centis) varas sebnek tűnő valami, ami megjelent a jobb hátsó combja felett az oldalán, valószínűleg az antibiotikumos szurik valamelyike nem volt egészen szakszerű... Átböngészve a Ratmania fórumot találtunk hasonló sebekről képeket (szintén szurik után), náluk pár hét alatt magától megoldódott a dolog, ami végül szerencsére nálunk is így történt.

Kell a szoba!

A legutóbbi bejegyzésben azt is megemlítettem, hogy Tücsök valamilyen módon elkezdett lejárni az asztalról és felfedezni a szobát. Ez végül odáig fajult, hogy ha kiengedtük a ketrecből akkor szinte azonnal lement a padlóra (lemászott) és elkezdett mindent megnézni magának. Később Bogár is csatlakozott, és Puszedli is megpróbált utánuk menni, aminek az lett a vége, hogy leesett, így építettünk egy lépcsőt, hogy ne érje több baleset.



A lépcső szerves részét képezte két doboz is, az egyikben az almuk a másikban a RatComplete és a különböző finomságok vannak elzárva. Naponta több órát rohangálhatnak lenn, egyelőre nem merjük olyankor is kiengedni őket, amikor nem vagyunk itt...


A földön mindenféle dolgokat raktunk ki nekik, amivel nyugodtan játszhatnak, rághatnak, csinálhatnak, amit csak akarnak, ezeket általában használják is :)



Ennek ellenére képesek voltak olyan dolgokat is tönkretenni, amire korábban nem számítottunk:

A falat:

A kajás dobozt (erre mondjuk gondolhattunk volna...):


Ez utóbbi azért is kellemetlen, mert eltüntették belőle a szárított halat valamint pár egyéb finomságot is, így egy darabig nem kaptak több fehérjét, nehogy bajuk legyen tőle. A megmaradt halat eltettem egy fiókba, amibe úgy gondoltuk, hogy nem tudnak bejutni, hát ebben is tévedtünk :)

Azóta az almos dobozra is rágtak egy bejáratot, de abban csak pihenni és verekedni szoktak, így ez nem annyira zavar minket.

Menü

Gyakorlatilag RatComplete-en élnek, ez az alapeleségük, vettünk is nekik egy 10kg-os kiszerelésűt (így olcsóbb), talán elég lesz év végéig ha a mostani ütemben eszik :) Minden este kapnak 3-4 maroknyit, ez másnap estére teljesen el szokott fogyni.

Ezen kívül minden este kapnak zöldséget is, általában uborkát vagy paradicsomot, de a borsót is nagyon szeretik. Néha kapnak extra-kajákat is (rizs, főtt tojás, krumpli). Meg kevés magot is :)


Játék

Minden nap foglakozunk is velük (a tervek szerint hamarosan valamilyen trükköket is tanítunk majd nekik), úgy tűnik már teljesen megszoktak minket. Puszedli nem olyan közvetlen, mint korábban volt (nem alszik el az ölünkben és simogatni se lehet olyan sokáig), de teljesen barátságos maradt és mindig jön, ha meghall vagy meglát minket.

A két kicsi se fél már tőlünk, Tücsök követ is mindenhova, ha a szobában vagyunk, Bogár azért kicsit visszahúzódóbb személyiség, ő csak akkor jön, ha látja, hogy nincsen veszély, de akkor le se lehet állítani :)


Kedvenc szórakozásuk valamiért az lett, hogy felmásznak ránk, ami néha igen fájdalmas tud lenni, Tücsök általában a lábunkat választja (ha sikerül bejutnia, akkor a nadrágon belül), Bogár meg leginkább a hátamat szereti mászókának használni (észrevétlenül mögém kerül, amikor a padlón ülök vagy gugolok és hirtelen felmászik a vállamra). Egyszer azt is kitalálta, hogy a székről ugrik rám és megkapaszkodik, de erről megpróbáltam leszoktatni :)

Alomcsere közben is mindig jönnek "segíteni", mászkálnak rajtam, szétkaparják az almot, vagy egyszerűen csak nem hagynak semmihez sem nyúlni :)

Egyik nap kaptak egy pingpong labdát, ami nagy sikert aratott, gurigatták össze-vissza, próbálták megfogni, de túl nagynak bizonyult. Egymástól is próbálták elvenni, Puszedli egy idő után meg is unta, hogy nem tudja nyugodtan "kibontani" és móresre tanította a másik kettőt. Általában könnyen ledöntik a lábáról, de ha valami "komolyabb" dologról van szó, akkor látszódik, hogy még Puszedli a főnök.


Végül sikerült rájönnie a dolog nyitjára és felbontotta a labdát, amit így azonnal el is vettünk tőlük :)

Siker

Tücsök és Bogár egy Eszti által készített fényképen holtversenyben megnyerte a Ratmania fórumon A hónap patkánya címet 4 indulóból így egy hónapig ők lehettek a facebookos csoport fejlécében :)



Szilárd