Saturday, August 24, 2013

Új ketrec

Sziasztok!

Jó régen volt legutóbb új bejegyzés, ennek a fő okai a lustaság és a hőség voltak:) Ebben a bejegyzésben is inkább a képek fognak dominálni, úgyis az a lényeg. A szobájukat többször át kellett rendezni, egyre több helyre jutnak el, egyre több dolgot rágnak meg (kikerültek a székek is). Bogárról kiderült, hogy mindenhova szeret felmászni :)




A kicsik arra is rájöttek, hogy az addig biztonságosnak hitt csukott fiókba se nehéz bejutniuk. Azóta megpróbáltam elzárni az utat, de azt is meg tudták oldani :) Így onnan is ki kellett pakolni azokat a dolgokat, amik veszélyesek lehetnek vagy nem kellene, hogy megrágják (és még nem tették meg).


Trükk

Elkezdődött/folytatódott az "oktatásuk" is:  azzal kezdtük, hogy egy papírhengeren kellett keresztülmenniük a jutalomért. Először persze nem értették, csak kíváncsiak voltak, hogy miért nem kapják meg a kezünkben lévő magokat és ránk ugráltak, de a hengert is megnézték.


Néha sikerült is átmászniuk rajta, de ez inkább véletlenszerűnek tűnt.


Mivel a kicsik sokkal tanulékonyabbnak tűntek, két részre osztottuk a bandát. Így célirányosabban taníthattunk, aminek a kicsiknél gyorsan meg is lett az eredménye: hamar megértették, hogy mi a dolguk :)


Puszedlinek kicsivel tovább tartott, de végül ő is sikeresen vette az akadályt.


Miután "külön" ment, már együtt is rohangáltak keresztbe az "alagútjukon", ezt hetente egyszer-kétszer gyakoroltattuk is velük, és úgy tűnik nem felejtik el:) Egy másik trükknél egy kartonlap közepébe vágott lyukon kell átmenniük (ez Puszedlinek kicsit nehezebb). Ezt az alagút után gyorsan megértették és végre is hajtották.

Élet a hőségben

A hőség nyilván őket is megviselte, próbáltuk hűvösben tartani a szobát (itt volt a leghűvösebb a lakásban), de azért így is nagyon meleg volt néha... Sokszor úgy tűnt, hogy nem zavarja őket, vidáman játszottak, ahogy szoktak :)


Nedves törülköző mellett kaptak egy "medencét" is, hasig érő vízzel, ebbe Tücsök és Puszedli szinte egyből belement, Bogár inkább a szélén ülve iszogatott belőle, de ő se esett kétségbe, ha véletlen bele kellett mennie (mert mondjuk Puszedli belekergette). Bogár egyébként általában úgy ivott, hogy a mancsát megmerítette, majd arról lenyalogatta a vizet :)



A nagy melegben különböző helyeket találtak maguknak az alváshoz is. Máskor mindig elrejtőzve alszanak, de ezeken a napokon a padló viszonylagos hűvössége nyerőnek bizonyult :)


Új ketrec

A régi ketrec egyre kisebbnek tűnt nekik (a két kicsi 300g körül mozog, Puszedli 240g-os), így beruháztunk egy nagyobb példányra (használt Furet XL), ami pár napja már az új lakjuk lett.


Annak ellenére, hogy a dolgaikat áthoztuk a régi ketrecből, igen nagy volt a stressz, amikor bezártuk őket. Mindenképpen ki akartak volna jönni.


A korábbi ketrec függőleges rácsozásával ellentétben a vízszintes rácsokon könnyen fel tudnak mászni, de a lemászással gondjaik támadnak néha. Tücsöknek sikerült is Puszedlin landolnia nagy igyekezetében.



Tücsök volt a legkitartóbb a kijárat keresésében, módszeresen végigrágta az összes rácsot az ajtó körül, hátha... :)


Reggel már nyoma sem volt a félelemnek, szépen aludtak, ahogy a régi ketrecben megszokhattuk :)


Alvás

A végére itt van néhány további kép, alvó patkányokról (vagy frissen felébresztettekről...) :) Bogár általában ébren van ezeken, őt még nem láttuk aludni, minden mozgásra egyből felébred :)










"Siker"

Augusztusban Puszedli lett a "hónap patkánya"! Bár kihívó híján nem volt verseny, de azért ezt elkönyvelhetjük sikerként :)


Szilárd